top of page

OSALLISTUJAN OPAS

 

PERINTEINEN MURHAMYSTEERI

Tuoni Studioiden perinteisessä Murhamysteerissä jokainen osallistuja saa hahmon ja kaikki osallistujat ovat lähtökohtaisesti samalla viivalla. Osalla hahmoista voi olla etukäteen kirjoitettuja puheita, mutta nämä annetaan ko. henkilöille muistikorteilla, eikä kenenkään tarvitse esiintyä muiden edessä enempää kuin on omalla mukavuusalueella. Toki heittäytymällä tarinaan ja omaan hahmoon saa ohjelmasta eniten irti, mutta näyttelijänlahjoja osallistuminen ei vaadi.

Osallistujat saavat yleensä hahmonsa sähköpostiin noin viikkoa ennen tilaisuutta, ellei muuta ole sovittu. Tämä hahmo kannattaa lukea pari kertaa läpi ennen itse tapahtumaa, jotta on alusta asti kartalla mitä hahmon roolissa pitäisi illan aikana tehdä. Kannustamme osallistujia luovuuteen, ja mielikuvitusta käyttämällä voi tehdä lukemattomia asioita, mitä ei välttämättä ohjeistuksessa sanota. Hahmosi tarina voi olla siis lopulta aivan jotain muuta, kuin mitä etukäteen on ajateltu. Ota yhteys illan aikana isäntään, jotta saat tietää mitä kaikkea voit tehdä ja miten se vaikuttaa illan kulkuun.

Ohjelmaan liittyvät rekvisiitat

Osassa Murhamysteereistämme hyödynnetään erilaisia kortteja (kyvyt, salaisuudet, juorut, esineet) apuvälineinä ja ratkaisun avaimina. Näiden käyttö selvitetään perinpohjaisesti illan aluksi, ja tarvittaessa isäntä opastaa käytössä koko illan ajan. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että ratkaisu on harvemmin yhden ainoan kortin takana, vaan sitä varten joutuu yhdistämään niin korteista kuin hahmoistakin saatavaa tietoa. Kykyjään ei siis kannata säästellä, vaan niitä suositellaan käyttämään heti illan alusta lähtien. 

Kaikki ohjelmaan olennaisesti liittyvät esineet annetaan vieraille illan aluksi, eikä mitään hahmoissa mainittuja esineitä tai aseita tarvitse ottaa mukaan. Puvustusrekvisiittaa voi kuitenkin tuoda mielensä mukaan (ks. alla).

Pukeutuminen Murhamysteeriin

Teeman mukainen pukeutuminen elävöittää Murhamysteeriä ja on ehdottoman suositeltavaa. Kun saat oman hahmosi sähköpostiin, hahmolapusta saa tarkempia pukeutumisvinkkejä ja hahmoille ominaisia piirteitä tulevaan ohjelmaan. Pukeutuminen ei ole kuitenkaan kynnyskysymys osallistumiseen, vaan riittää, että tunnet olosi kotoisaksi valitsemassasi asussa. Vaatekaapista löytyvä puvustus on varmasti riittävä, ellei halua tehdä hankintoja pukuvuokraamoista, kirpputoreilta tai naamiaisasustekaupoista.

Vinkkejä ohjelmaa varten

Suosittelemme ottamaan mukaan lukulasit, mikäli tarvitset niitä pienen tekstin lukemiseen. Murhamysteereissä tiedonjako ja yhteistyö ovat usein avaimia onnistumiseen, ja suosittelemme etsimään joukosta ne hahmot, joiden kanssa voit liittoutua. Toki jokaisella hahmolla on oma agendansa, joten ihan kaikkiin ei kannata luottaa sokeasti. Voit aina kysyä lisää vinkkejä paikalla olevalta isännältä, että miten pääset etenemään tarinassa, hahmosi tavoitteissa tai murhan ratkaisussa.

 

WHODUNIT-ESITYS

Whodunit-esityksissä ja rikospaikkatutkimuksissa ovat keskeisessä osassa tapahtuneet tai tapahtumassa olevat murhat. Vieraiden tehtävänä on selvittää epäiltyjen joukosta syyllinen tai syylliset. Apuna tutkimuksissa on fyysisiä todisteita sekä Tuonen etsivä(t), joiden avulla saa tietoja niin uhrin kuin epäiltyjenkin taustoista sekä motiiveista. Kannattaa pitää silmät ja korvat auki, jotta olennaiset johtolangat saadaan vedettyä yhteen ja murhaaja telkien taakse.

Epäillyt

Mikäli sinulla on tarinassa rooli epäiltynä, saat etukäteen sähköpostiisi hahmosi taustan ja tärkeimpiä tietoja uhriin sekä murhakuvioon liittyen. Lisäksi sinulla saattaa olla vinkkejä, mitä voit kertoa kysyttäessä tai ohjeet miten sinun tulee vastata etsivän kuulusteluissa. Saat soveltaa sinulle annettua tietoa ja varo, ettet puhu itseäsi pussiin. Muut kuin murhaaja eivät kuitenkaan tiedä koko kuviota, joten voit myös itse pyrkiä syyttämään muita epäiltyjä, sillä murhaaja varmasti tasan tarkkaan pyrkii lavastamaan muita omista teoistaan.

Tuomme whodunit-esityksiin epäillyille sopivaa puvustusrekvisiittaa mukanamme, mutta luonnollisesti on aina parempi jos sinulla on itselläsi jo hahmollesi sopivaa pukinetta mukana.

Muut vieraat

Ohjelman ideana on ratkaista rikos, joko ennen sen tapahtumista, tai sen jälkeen. Tutki todisteita, kuuntele etsivän (ja epäiltyjen) puheita ja etsi ristiriitoja tai muita vinkkejä, millä saat tapahtumien todelliset taustat selville. Mikäli saat tarinaan liittyvän roolihahmon, sen mukana on vinkkejä, millä näkökulmalla voit lähteä tutkimaan tapausta sekä mahdollisesti suoritettavia sivutehtäviä. Hahmon esittäminen, rooliin pukeutuminen ja sivutehtävien suorittaminen on vapaaehtoista, niitä ei arvostella millään tavalla, ja ne ovat mukana luomassa tunnelmaa sekä herättämässä tarinaa ja aikakautta henkiin. Tärkeintä on saada murhaaja telkien taakse ennen illan päättymistä.

Vinkkejä ohjelmaa varten

Suosittelemme ottamaan mukaan lukulasit, mikäli tarvitset niitä pienen tekstin lukemiseen. Useimmiten rikospaikka- ja whodunit-mysteereitä ratkotaan pienryhmissä, joten tietoa kannattaa jakaa ja pyrkiä ryhmän sisällä yhteistyöhön. Ryhmät myös kilpailevat muita ryhmiä vastaan, joten ei kannata huutaa omia teorioita suureen ääneen, ellei halua helpottaa muiden ryhmien toimintaa. Epäiltyjä kannattaa jututtaa, mutta he eivät ole välttämättä täysin rehellisiä tapahtumien kulusta, joten myös etsiviltä voi löytyä vinkkejä tapauksen ratkaisuun.

 

SHOW & DINNER

Oli kyseessä sitten Julkinen Murha tai yksityistilaisuus, Show & Dinnerit eivät ole vain esityksiä joita voit seurata, vaan elämyksiä joissa sinä olet osa tapahtumia. Esiintyjät kiertelevät näytösten välissä vieraiden keskuudessa ja jututtavat heitä poistumatta koskaan roolihahmosta, improvisoiden ja viihdyttäen. Täten ohjelma, tarina ja tiivis tunnelma jatkuvat koko illan ajan – aivan kuten elokuvissa. Pääosassa on luonnollisesti tavalla tai toisella murha, jonka ratkaisemiseen jokainen vieras pääsee osallistumaan. Nauti tarjoiluista, seuraa tapahtumia, jututa tapauksen tutkijoita ja muodosta oma teoriasi ennen kuin on liian myöhäistä.

Osallistuminen ei vaadi näyttelemistä tai pukeutumista. Toki kannustamme pukeutumaan ja heittäytymään mukaan tarinaan, sillä se luo tapahtumaan tunnelmaa. Loppujen lopuksi tarvitset kuitenkin mukaasi vain itsesi ja mahdolliset seuralaisesi.

 

Vinkkejä ohjelmaa varten

Suosittelemme ottamaan mukaan lukulasit, mikäli tarvitset niitä pienen tekstin lukemiseen. Lisäksi joissakin tarinoissamme todisteet löytyvät myös nettisivuilta, joten seuruetta kohden kannattaa varata mukaan ainakin yksi älypuhelin, jossa on riittävästi akkua. Ratkaisette tapahtunutta henkirikosta pöytäseurueittain, joten suosittelemme seuraamaan tapahtumia, jakamaan tietoa, tekemään muistiinpanoja sekä ennen kaikkea keskustelemaan tarinan etsivien kanssa, jotta saatte riittävästi taustatietoa syyllisen tai syyllisten paljastamiseen.

NÄIN OSALLISTUT MURHAMYSTEEREIHIN

ABOUT US        FAQ      COLLABORATE       WORK FOR US        TUONI FOLK      
About us        Contact      Work for us       FAQ      Tuoni Folk     
  • Instagram
  • Facebook
Tuoni Studiot logo
bottom of page